Wat is geloof?

De Bijbel geeft een duidelijke definitie wat 'geloof' is, namelijk:
Het geloof is de zekerheid van de dingen, die men hoopt en de overtuiging van de dingen die men niet ziet. (Hebr. 11:1)
Het geloof heeft dan ook te maken met dingen, die niet concreet en tastbaar zijn. Veel mensen kunnen alleen maar dingen geloven, die toch indirect te bewijzen zijn. Bijv. misschien ben je nooit in Zuid-Amerika geweest, maar toch geloof je dat het bestaat op grond van wat andere mensen zeggen die er zijn geweest en boeken die er over schrijven. Tevens heb je zo al een beeld van dat werelddeel.

Zo is het ook met God. Er is één mens op aarde geweest, die van God kwam, namelijk Jezus. Hij getuigde van alles wat Hij bij God gehoord, geleerd en gezien heeft (Joh 8 :26, 28 en 38). De mensen die Hem hoorden en zagen wat Hij deed, kwamen tot de erkenning dat Hij van God moest komen (Luk. 1:1-5) en geloofden door Hem niet alleen in God, maar gingen ook begrijpen wie God werkelijk is en dat Hij van hen hield. 
Door het lezen in de Bijbel en wat andere mensen vertellen over God, kan je geloven dat God bestaat en ook gaan ontdekken wie Hij is en voor jou wil zijn. Ook krijg je een beeld van de geestelijke wereld, die je niet ziet, maar die wel bestaat. 
Er is één verschil; naar Zuid-Amerika kan jezelf gaan om te zien wat je eerst alleen maar geloofde en vanaf dat moment is het ook geen geloof meer, maar zeker weten; God kan je echter niet zien. Je zult moeten vertrouwen op Jezus en de Bijbel. Jezus zegt zelf dat je moet geloven in Hem (Jezus), die God gezonden heeft (Joh. 6: 29). Toch kan je door het geloof gaan ervaren dat God bestaat; zoals in Lukas 1:1 staat dat de mensen volkomen zekerheid hadden. Dat kan bijv. door gebed waarbij je met God kan spreken (Zie 'Wat is gebed'). Daarbij moet je er wel van uitgaan dat Hij bestaat. De Bijbel zegt het in Hebr. 11: 6 zo:
Want wie tot God komt, moet geloven, dat Hij bestaat en een beloner is voor wie Hem ernstig zoeken.

Wel of niet geloven in God en de Bijbel is dus een persoonlijke keus, maar heeft verstrekkende gevolgen. In je huidige leven mag je door het geloof gaan ervaren dat God van je houdt en een echte liefdevolle Vader voor je wil zijn. Daardoor ben je nooit alleen en dat geeft rust en ook vertrouwen in de toekomst, want je geloof heeft ook grote gevolgen voor je leven na dit leven op aarde. God wil je daarna graag bij Hem in de hemel hebben, maar dat kan alleen als je nu de keuze doet voor God en gelooft wat Jezus voor je heeft gedaan. Wat dat is kan je lezen in de Bijbel vooral in de boeken Mattheus, Markus, Lukas en Johannes (Zie ook 'Wat is bekering')
Kies daarom en laat je overtuigen omtrent de dingen, die je niet ziet!

Ontwikkeling: GSquare • Ontwerp: Website met CMS